"Kevadise Kiievi kogemusi"

- Priit Pallo, Autorevüü, nr. 3, 1990 (juuni)

Ajad on praegu muutlikud, ent nõukogulikus autovõidusõidus ei juhtunud aastaga suurt midagi uut. Kiievi ringrada on lagunenud, võistlustel puudusid rajaäärsed julgestuskohtunikud hoiatuslippudega, stardikorraldus oli üliohtlik, kohtunikud ebakompetentsed ja otsustusvõimetud. Kõik see on aastaid tuttav nii Kiievist kui Tbilisistki.

Teisalt võis märgata ka muutusi. Kiievisse ei saabunud Leedu ja Läti sõitjad. Leedulaste otsus oli juba jaanuarikuus teada, lätlased lubasid veel märtsis räägitud telefonijutus teha nii, nagu otsustab meie EAL-i ringrajakomitee. Meie otsustasime aga minna, osaleda individuaalvõistlejatena väljaspool liiduvabariikide arvestust. Ringrajakomitee ei soovinud uksi paugutades võistlejate osavõttu keelata, arvestades N. Liidu meistrivõistluste tiheda konkurentsiga ning sealt saadavate kogemustega. Lisaks on Toivo Asmer ja Urmas Põld koondislastena seotud Moskva varustussüsteemiga, rääkimata sellest, et meie piloote võetakse välissõitudele vaid N. Liidu Autoföderatsiooni litsentsidega. Avadefileele meie võistkond ei ilmunud, selle esindajana palusin ka ENSV sümboolika maha võtta. Igatahes meie sõitjad jäid valitud käitumismalliga rahule, loodame mõistvat suhtumist ka spordihuvilistelt.

F-1600-del võib tänavu sõita kvaliteetsete Lääne kummidega, kasutada tohib ka vaba maailma 1600 cm³ mootoreid. Raivo Hääl, Toivo Asmer ja Urmas Põld kasutasidki treeningutel Volkswageni 1600 cm³ mootoreid, Hääl finišeeris selle mootoriga kuuendana. Võis kuulda arvamust, et kodumaine Lada 1600 mootor on siiski väga hästi forsseeritav, saksa mootorid tunduvad esialgu nõrgemad ja ka vähem vastupidavad (Hääl, Põld) - eelkõige kogemuste puudumise tõttu ja loomulikult valuutapuuduse teadmisest.

F-1600-s olid meilt väljas Toivo Asmer, Toomas Napa, Urmas Põld, Mart Kongo, Avo Soots ja Raivo Hääl. Neist Napa, Põld ja Soots starti ei jõudnudki - tehnikaviperused kontrollstardis. Kahju, vähemalt Napa oli eelnenud treeninguil igati lennukas. Stardist sõitis Toivo Asmer kohe kõigil eest ära, ent kui tema edu oli oodata, siis Mart Kongo kiiruslik üleolek Viktor Kozankovist tuli meeldiva üllatusena. Paraku vajus Kongo Estonial Avoni rehv tühjaks ning boksipeatus (90 sekundit) võttis võimalused auhinnakohaks. Lisaks esikohale sõitis Toivo Asmer ka Kiievi raja ringirekordi - 161,7 km/h. Teine koht läks Kozankovile, kolmas samuti moskvalasele Aleksandr Potehhinile. Vähemalt viimane peab küll tänama meie sõitjate tehnilist ebaõnne - Raivo Hääl oli temast juba möödumas, kui ta VW 1600 mootor õlisuitsu välja ajama hakkas ja kalli importriista säästmiseks tuli tempot vähendada. Ja muidugi väärinuks enamat Mart Kongo. Liidrite tempos sõit tõi ta lõpuks siiski viiendale kohale.

Vostokkidel oli favoriidiks ja kümnel ringil ka liidriks vanameister Edgard Lindgren. Siis viis kokkupõrge ta aga rajalt. Mehetegusid tegid Jüri Nuust ja Heino Karikosk, kes 17. ja 28. stardikohalt jõudsid ruudulipu alla vastavalt viienda ja kuuendana. Liiati oli Karikosk võistluseelsetel päevadel-öödel pidevas "töövalves" - mootor ei tahtnud vedu võtta. Nuust saabus Ukrainasse võistluseelsel päeval, rännust läbi suure sotsialismimaa küll magamata, pesemata ja söömata, ent tahtmist täis. Preemiaks tubli sõit ja finišikohad esikuuiku hulgas. Potentsiaali tõestas Rain Pilve. Ta oli kiire, ent auto vedas alt. Boris Eylandt aga starti ei saanud - mootor.

Kaks etappi on veel sõita plaanitud. Aga juba juunikuine Riia sõit on lahtine - ALMAVÜ ja Riia pole lepingut sõlminud. Kolmas sõit peaks tulema septembris jälle Kiievis, ent sõidu kuupäev on lahtine. Nimelt püüab Moskva hinge sees hoida sotsialismimaade karikasarja järglasel - Ida-Euroopa karikasõitudel, ja rumeenlased olevat soovinud just 23. septembril oma karikasõitu läbi viia. Kas me aga üldse veel kuskil sõidame - tänavukevadisel horisondil mustavad majandusblokaad, kütusepuudus, rahapuudus, valusad poliitilised olud ja mis kõik veel.

Kuratlikult hädasti oleks oma, Eesti ringrada vaja. Mitte nii palju Prostile, Sennale või Lappalaisele, kui just Asmerile, Napale, Nuustile, eelkõige aga muidugi meie spordisõbrale.

N. Liidu meistrivõistluste avaetapp, Kiiev, 21.-22. aprill

F-1600:
1. Toivo Asmer, Eesti
2. Viktor Kozankov, Moskva
3. Aleksandr Potehhin, Moskva
5. Mart Kongo
6. Raivo Hääl

Ei startinud:
Toomas Napa, Avo Soots, Urmas Põld

VOSTOK:
1. Aleksei Varavin, Moskva
2. Aleksandr Nesterov, Moskva
3. Sergei Odintsov, Moskva
5. Jüri Nuust
6. Heino Karikosk
14. Toomas Kaljuste
18. Jaak Kuul

Katkestasid:
Rain Pilve, Margus Kaska, Mati Kivi

Ei startinud:
Boris Eylandt