"Meie päev Riia ringrajal"

Kes pääseb kõrgliigasse?

Üllatused "Easternite" stardis

Suurtel autodel meile kaks medalit

- Vello Kala, Noorte Hääl, 16. juuli 1985, nr. 163 (12 561)

Riias Bikernieki motokompleksi võidusõidurajal peeti nädalavahetusel NSV Liidu autode ringrajasõidu meistrivõistluste kolmas, otsustav etapp. Esimesena tulid rajale "Easterni" valikgrupi (II liiga) võidusõitjad. Valikgrupis peeti teatavasti kaks võidusõitu (nädal tagasi Kiievis ja nüüd Riias), kummagi sõidu esikolmik saab tuleval hooajal startida kõrgliigas.

Meie lootused olid eelkõige seotud Tallinna Spetsialiseeritud Autotranspordibaasi noore andeka võidusõitja Raivo Häälega. Hääl oli esikolmikus juba Kiievis, ent lõpuringidel viis kurvis purunenud kumm mehe rajalt. Riias sai Raivo Hääl parima stardikoha, (kvalifikatsiooniaeg 1.33,2 andnuks talle 7. koha kõrgliigagi 24 sõitja hulgas) läks kohe stardist ette ja juhtis kindla edumaaga kuni eelviimase ringini. Siis vedas alt auto elektrisüsteem ja noormees pidi teist korda järjest juba peaaegu käes olnud kõrgliigakohast loobuma.

Hääle ebaõnn andis šansi viiendal kohal olnud Aare Indile. Ind kasutas võimalust sajaprotsendiliselt, möödus viimastes kurvides korraga kahest kaasvõistlejast ja lõpetas teisena. Tuleval kevadel sõidab Aare Ind seega juba NSV Liidu tugevaimate seas. Kahju on mõistagi Raivo Häälest, noormees areneb lausa iga sõiduga ja tuleval aastal olnuks ta NSV Liidu tugevamaile juba üsna paras pähkel. Nüüd tuleb veel aastaring oodata.

"Easternite" kõrgliiga stardi eel olid kõik medalikohad vakantsed, põhjuseks liidrite katkestused Kiievi etapil.

Pühapäeval sõitis oma elu parima sõidu Mart Kongo. Eestlased pole selles klassis etapivõitu saanud 1979. aastast, mil Raul Sarap Kiievis Aleksandr Medvetšenko alistas. Nüüd tuli võiduga toime esimest aastat kõrgliigas sõitev "Tallepti" võidusõitja Mart Kongo! Ka Kongo ringiajad olid ekstraklassist - 1.30,00. Kiiremini on Riia rajal sõitnud üks mees ühelainsal võistlusel - Toomas Napa tänavust Sõpruse karikaetappi võites (1.28,00). Kongoga võrdsete aegadeni on korra-paar jõudnud ka NSV Liidu koondislased Viktor Kozankov ja Aleksandr Ponomarjov.

Toivo Asmeri autol ei olnud pühapäeval just rekordhoogu, ent kogenud võistleja kasutas ära kõik hetkevõimalused, lõpetas neljandana ja tagas endale teist aastat järjest NSV Liidu meistrivõistluste hõbemedali. Lisame veel, et Kiievi etapil katkestas Mart Kongo kolmandalt kohalt. Saanuks ta seal kolmandana finišilipu, kuulunuks talle tänavune NSV Liidu meistri tiitel. Ent see on mõistagi skolastika, ebaõnne oli ju teistelgi. Kokkuvõttes jäi Mart Kongo kuuendaks. NSV Liidu meistriks tuli Tbilisis ja Riias saadud kahe teise kohaga moskvalane Viktor Kozankov, pronksmedal kuulus lätlasele Raimonds Gudrikisele.

Hästi sõitis ka teine kõrgliiga debütant Urmas Põld. Treeningute ajal juhtis Toivo Asmer ta tähelepanu mõnele veale sõidutehnikas. Põld muutis sõidustiili ja ringiajad paranesid ligi sekundi võrra! Mõistagi on noormehel veel arenguruumi, tema võitude aastad peaksid veel ees olema. Riias sai Põld viienda koha, viies oli ta ka kokkuvõttes.

Nüüd oli esikuues neli Eesti sportlast. Erilist heameelt teeb, et debütandid Kongo ja Põld end kõrgliigas kohe esimesel aastal väga heast küljest näidata suutsid.

Vormel-3 klassis olid vakantsed kaks medalit. Peremees, NSV Liidu esivõidusõitja Toomas Napa oli Riias jalamees, ta tuli vaid kuldmedalit vastu võtma. Seda rohkem oli indu ülejäänutel. Napa puudumisel avanes ju võimalus etapivõitjaks tulla. Meie sportlastest hellitas medalilootusi Raul Sarap, kel esimestelt etappidelt kirjas neljas ja kolmas koht. Heas hoos on tänavu olnud ka Avo Soots, paraku olid tähtsamad sõidud mootorivigade nahka läinud. Treeningutel oli väge täis Sarap, kes sai oma põhirivaalist, kahel esimesel etapil Napa järel teisena finišeerinud Aleksandr Potehhinist parema kvalifikatsiooniaja. Paraku purunes viimases treeningus Sarapi võistlusmootor. Mida teha? Tõelise sportlasena andis Toivo Asmer Sarapile mootori oma sõiduautost. Käepäraste vahenditega aidati seda järele ja Sarap sai siiski starti minna. Ent mõistagi ei olnud Sarapist nüüd juhtgrupimeest. Näis juba, et teisest medalist oleme ilma. Ent leidus üks, kes arvas teisiti. Avo Soots tõusis ring-ringilt ettepoole ja lõpetas esimesena! Teiseks tõusis Leo Jazeli! Kokkuvõttes andis etapivõit Sootsile teist aastat järjest pronksmedali. Raul Sarap oli kokkuvõttes neljas, Leo Jazel kuues ja Urmas Haamer seitsmes. Hõbemedal läks Aleksandr Potehhinile.

Tänavused meistrivõistlused olid meie sportlastele mitmete aastate edukaimad. Medalisaak (1 kuld, 1 hõbe, 1 pronks) oli küll sama kui mullu, ent punktikohti saime hoopis enam. "Easternis" oli esikuuikus teatavasti neli meie sportlast, vormel-3 klassis seitsme parema hulgas koguni viis Eesti võidusõitjat. Kindlasti oli meie võidusõitjatele suureks toeks rohkearvuline koduvabariigist kohale saabunud pealtvaatajaskond.

Meistrivõistlused on läbi. Kuid see ei tähenda, et spordisõbrad huvitavaid võistlusi tänavu enam näha ei saaks. Viis koondisemeest, nende seas Napa ja Asmer suunduvad Sõpruse karikasarja etappidele, ülejäänud paremik tuleb Riias starti 18. augustil, mil võisteldakse "Merevaigust "Volga"" auhinnale.