"Kulda Bikernieki rajalt"

- Vello Kala, Noorte Hääl, 15. juuli 1986, nr. 162 (12 860)

Nädalavahetusel peeti Riias Bikernieki ringrajal NSV Liidu rahvaste spartakiaadi finaalvõistlused autovõidusõidus.

Millised olid meie koondvõistkonna väljavaated? Vormelautodel esindasid meid Toomas Napa ja Toivo Asmer, prognoosid nägid ette Napa võitu ja Asmeri finišeerimist 2.-5. koha piires. Seevastu seeriaautodel pole meil endiselt NSV Liidu tippklassi kuuluvaid mehi. Võimalusi meeskonnavõiduks oli, kuigi näiteks Leedu šansid olid eelistatavamad: neil on nii vormeli- kui seeriasõitjaid.

Seeriaautode stardis sai esikoha ukrainlane Juri Katsai. Heldur Kuusing ja Ants Tõnnberg lõpetasid vastavalt 8. ja 15. kohal. Realisti pilguga asju vaadates polnud see sugugi kehv tulemus, eriti võib hinnata alles sel hooajal "Žiguli" rooli istunud Heldur Kuusingu sõitu.

Spordisõbrad ootasid erilise huviga mõistagi vormelautode starti. Ja siin sündis suurüllatus. Juba avaringid näitasid, et Toivo Asmer on rajal väga tõsiste plaanidega. Plaanidega, mida ükski Nõukogude võidusõitja pole endale seadnud juba ligi kümmekond aastat. Kui Toomas Napa stardib ja auto koos püsib, rehkendavad ülejäänud kohtadega teisest viimaseni. See lihtne reegel oli üleeilseni tõrgeteta töötanud ja seda pidasid enesestmõistetavaks nii võidusõitjad kui pealtvaatajad. Toivo Asmer aga möödus oma kuulsast konkurendist õige pea ning kihutas uhkes üksinduses võiduka finiši poole! Kui Toomas Napa teisena finišilipu alla jõudis, sai selgeks, et "Tallepti" meeste kaksikvõit tõi Eestile ka spartakiaadivõidu. Järgnesid Leedu ja Leningrad.

Viimased paar hooaega on suurmeister Toivo Asmer olnud tõusuhoos, kõrgtulemusi on aga saavutamast seganud tehnilised rikked. Nüüd siis sai Asmer oma elu suurima võidu, tasudes koos Toomas Napaga nende Eesti spordisõprade vaeva, kes ei pidanud paljuks Riiga võistlustele sõita ja tribüünidel lausvihma taluda.

Et jääda objektiivseks, peame lisama, et märjal rajal on väga suur tähtsus kummidel ning et Asmeri auto rehvid hoidsid teed ilmselt paremini kui Napa omad. Mõistagi ei vähenda see aga Asmeri võidu väärtust: kaugele selja taha jäid ju ka kõik ülejäänud NSV Liidu parimad (3. NSV Liidu mullune meister ja tänavu Napa järel teine olnud Viktor Kozankov Moskvast).

Autospordisõpradel on nüüd üks nädalavahetus puhkuseks. Siis tuleb aga jälle rool Riia poole keerata, 25.-27. juulil sõidetakse seal Sõpruse karikasarja NSV Liidu etapp. Mullust esikohta kaitseb Toomas Napa. Toivo Asmer näitas tookord küll absoluutselt kolmandat ringiaega, pidi aga massilüliti (!) rikke tõttu katkestama. Tänavu on Asmer aga hoopis kiirem ja kui auto vastu peab...