"Mõlemad vormelikullad Eestisse!"

Toivo Asmeri hiilgesõit

"Mondialidel" võideti kõik medalid

- Noorte Hääl, 21. juuni 1988, nr. 142 (13 440)

Nädalavahetusel peeti Riias NSV Liidu autode ringrajasõidu meistrivõistluste kolmas, otsustav etapp. Medaleid oli loota, et neid aga nii palju tuli, oli mõistagi meeldiv üllatus ja paras vaevatasu tuhandetele Bikernieki tribüünidel omadele kaasa elanud Eesti spordisõpradele.

"Easternitel" oli asi selge - kas Viktor Kozankov või Toivo Asmer. Ülejäänud olid liiderduost liiga palju aeglasemad. Sõpruse karikasarja liider Kozankov pole kaasmaalastele juba paar hooaega kaotanud ja küllap pidas ta tänavustki "kulda" omaks. Ent Toivo Asmer arvas teisiti. Kozankov sai ees olla vaid teisel ringil, poolel võistlusmaal loobus moskvalane Asmeri püüdmisest. Tuli võit, tuli kuldmedal! Selles võistlusklassis olime võidurõõmu nii harva maitsenud, nüüd tegi Toivo Asmer aastatega kogunenud võla kuhjaga tagasi. Rajarekord uuenes kahe ja poole sekundi võrra! Seegi on omalaadne "tippmark", paarisekundilist edasiminekut on tavaliselt tulnud oodata 5-6 aastat.

Hõbemedal kuulus Kozankovile, pronks Riias kolmandana lõpetanud Aleksandr Ponomarjovile. Urmas Põllul ja Mart Kongol läksid tänavused meistrivõistlused tehnikaviperuste nahka.

"Mondialidel" sõitis treeninguil taas väga ruttu selle hooaja avastus, Tallinn-SAB-i võidusõitja Raivo Hääl. Ja taas - nagu Tbilisiski - põrkas ta treeningul kokku Viktor Pjatõhhiga. Viimasel tuli alt ratas ja Häälele polnud enam kuhugi keerata. Stardiks oli auto siiski taas korras ja esimestel ringidel avaldas Hääl Toomas Napale südi vastupanu. Ent küllap leidis Napa, et just Riias on aeg kuulujuttudele "Napa ajastu" lõppemisest otsustavalt kriips tõmmata. Tema tõusvat tempot ei suutnud lõpuks hoida ka Hääl. Kolmandana kihutas kogu võistluse Avo Soots. Viimasel ringil aeglustas Raivo Hääl järsult tempot. Avo Soots sai niimoodi finišilipu alla teisena ja seda oligi just vaja, et tuua ka kolmas medal Eestimaale. Oma üheksanda meistrikulla teenis seega Toomas Napa, hõbeda sai selle klassi debütant Raivo Hääl ja pronksi Avo Soots!