"Toomas Napa kahe etapiga NSV Liidu meister"

- Spordileht, 6. juuli 1977

Eeloleval laupäeval ja pühapäeval sõidetakse Leningradis Neeva ringrajal meistrivõistluste viimane ja otsustav etapp, mis lõplikult selgitab meistritiitlite ja medalite omanikud. Eelmisest, Riia etapist ja olukorrast enne otsustavat Leningradi etappi teeb allpool selgust tunutud autosportlane Mait Luha.

Tänavu peetakse NSV Liidu meistrivõistlused vormelautode ringrajasõidus kolme-etapilisena. Igal etapil toimub kaks sõitu ja lõpliku paremusjärjestuse selgitamiseks läheb 6 etapist arvesse 4. Esimesel etapil aprillikuu lõpul Kiievis saavutasid meie autopiloodid kaks etapivõitu. Toomas Napa sai esimesest sõidust teise kohaga ning teise sõidu võiduga ühtlasi ka etapivõidu. Väikevormelitel sai Enno Jürima ühe esikohaga ja ühe kolmanda kohaga samuti etapivõidu. Väikevormelite esimeses sõidus tiitlikaitsja T. Asmer katkestas, kuid võitis teise sõidu.

Eelmisel nädalavahetusel Riias kordas Enno Jürima väikevormelitel etapivõitu. Teiseks tuli Lembit Tammsaar ja kolmandaks Asmer. Enne otsustavaid sõite Leningradis on väikevormelite juhtkolmik: 1. Jürima, 2. Asmer, 3. Tammsaar. Viimasel etapil võib järjestus veel muutuda, kuid meie sõitjate kolmikvõidu oustamiseks on konkurentidel vaid teoreetilised võimalused.

Murettekitav on Riia etapi algus meie sportlastele vormel "Easternil". Nii Toomas Napal kui Raul Sarapil ebaõnnestus kontrollstart ning esimest sõitu alustasid nad pika võistlejaterivi keskelt. Tubli sõiduga jõuti aga peagi juhtgruppi. Toomas Napa lõpetas moskvalase Stansis Hess de Calve järel teisena, Sarap aga katkestas karburaatoririkke tõttu. Ka teises sõidus ei suutnud Toomas Napa mööduda moskvalasest, olles sunnitud leppima teise kohaga. Hilisemal kontrollimisel avastati aga de Calve vormeliauto mootoris mitmeid lubamatuid muudatusi ning tema mõlemad sõidud tühistati. Nii kuulus etapivõit Toomas Napale. Kuna tema kontos on nüüd kolm võitu ja üks teine koht, et suuda Napat viimasel etapil enam keegi püüda ning tänavune NSV Liidu meistri kuldmedal kuulub temale. Hõbe- ja pronksmedalile on peamised pretendendid moskvalased Kutserenko ja Barkovski. Ka Raul Sarapil on veel võimalusi medalivõiduks vaatamata sellele, et ka Riias jälitas teda teises sõidus ebaõnn.

Vormel-3-klassis olid meie sõitjate tulemused tagasihoidlikumad. Tänavu loobusid võistlusspordist selle klassi tugevamad Madis Laiv, Enn Griffel ja Henry Saarm ning seni ei ole nendele veel väärilist vahetust tulnud. Meie parimana oli Peep Laansoo Riia etapil seitsmes. Selles klassis meile tänavu medalit tõenäoliselt ei tule.

Teisel etapil sai spordiühingutest ülekaaluka esikoha "Jõud", vabariikide arvestuses oli parim Eesti NSV. Meie vormelitel sõitjad on 6 aastat järjest toonud koju üldvõitja karika. kes võidab tänavu, see selgub alles sügisel, sest uue juhendi järgi liidetakse kokku nüüd kõik autode ringrajasõidu alad peale kardisõitjate oma.