"Paldiski maantee 23. kilomeetril"

- Ralf Amos, Spordileht, 2. september 1985, nr. 102

... asub esmakordselt 1509. aastal krooniku poolt mainitud Tutermaa (toona Tuttermecky) küla. Ausalt öeldes oleks praegu patt Tutermaad külaks kutsuda, sest seal asub üle poole tuhandele inimesele tööd ja leiba andev Tallinna EPT, ettevõte, mille vanus võrdub meie koduvabariigi eaga.

Aga spordisõbrale ütleb drenaažimeetrite ja ekskavaatori kopatäite arvu asemel hoopiski rohkem Tallinna EPT tehnikaspordiklubi "Tallepti" nimi. "Tallept" asutati 1976. aastal ning 1978. aastast on selle ülemaks olnud meile tuntud ringrajamees Tõnu Teesalu.

"Kui ma ise võidusõiduga tegelesin, siis ei hakanud organiseerimis- ja varustusmured nii valusasti külge kui praegu. Nüüd tuleb hea seista meie kolme ringraja tippmehe eest, lisaks veel krossisõitjad ja NSV Liidu meistrivõistlustel ikka medaleid noppivad veemootorisportlased. Võidusõidu puhul sobivad hästi Herman Sergo sõnad: "kui tahad laeval kütja kohta, siis peavad söed endal kaasas olema"."

Kuidas on siis tingimustes, kus ringrajakummid on ülim defitsiit ja mootoreid pole vabariigi ALMAVÜst juba kümme aastat saadud, jõutud NSV Liidu vaieldamatult parimaks ringrajaklubiks.

Tallinna EPT juhataja, tuntud jahilaskur Varno Zopp: "Me oleme ikka lähtunud põhimõttest, et tehnikaga seotud asutusel peab olema oma prestiižikas tehnikaspordiklubi. Sportlastel on võimalus tublide töömeeste käest tehnikasaladusi õppida, töömeestel omakorda võimalus uhkust tunda oma sõitjate kordaminekutest. Võin kogemuste põhjal öelda, et Toomas Napa, Toivo Asmeri või Mart Kongo võitude järel tõuseb märksa tööviljakus ja paraneb tootmisdistsipliin. Oleme tehnikasportlastele püüdnud luua kõik võimalused edukaks esinemiseks. Tänu klubi ülema Tõnu Teesalu heale ettevõtlikkusele on meil läinud korda tagada tehnika täielik korrasolek ja varuosade fond. Elu näitab, et heast sportlasest on pea alati saanud kuldsete kätega töömees."

"Tallepti" kolm vaala on autoringrada, krossisõit ja veemoto. Lisaks veel tilluke noortesektsioon, kus esinumbriks on tõusnud viieteistkümneaastane Tarmo Karropach, kes talvel tuli vabariigi meistrivõistlustel 50 cm³ klassis teiseks.

"Tulin klubisse seepärast, et isa töötab Tallinna EPTs ning juba maast madalast olen ka tehnikaga kokku puutunud. Alustasime 1982. aastal nelja poisiga. Meid juhendas Raul Sinimaa, käisime temaga koos jooksmas ning harjutasime tsiklisõitu. Õpin praegu Kärberi-nim. Kutsekeskkoolis ehitustisleriks ja loodan pärast lõpetamist tulla Tallinna EPTsse tööle."

Läbi spordiklubi hakkab arenema töölisdünastia, läbi spordiklubi teeb mehehakatis end tehnikaga sinasõbraks.

Samuti on omal ajal tulnud ka Toomas Napa, Toivo Asmer ja Mart Kongo. Miks just autosporti ja mis on autosport neile andnud?

Toomas Napa: "Alustasin 1968. aastal ja ei kujuta end teisel alal ette. Olen leidnud oma kujutletavale tahtejõule kinnitust. Üha enam süveneb veendumus, et autosport on just see ala, kus pean oma sõna kaasa ütlema. Ringrajasõit on mulle andnud võrratu võimaluse end piirsituatsioonis proovile panna ja meeletust kiirusest üle olla."

Toivo Asmer: "Sporti astusin ma tegelikult poksi kaudu. TEMTis õppides tulin kord isegi "Tööjõureservide" vabariiklikuks meistriks. Aga siis sain 1963. aastal tsikli selga. Kolm aastat harjutasin tõeliselt suure inimese ja treeneri Johannes Tomsoni käe all. Vormelirooli surus mulle pihku Vello Vaaderpass. Ringrajal õpid võitma ja kaotama, naerma ja nutma. Ringrada ei salli valskust ning alatust, kes pole aumees, kaob ise vaikselt ära ja kes ei taipa kaduda, sellele näidatakse koht kätte."

Mart Kongo: "Keskkoolis sõitsin nagu paljud tolle aja poisid mootorrattaga, tõsisemalt tegelesin korvpalli ja kergejõustikuga. Aga TPI järel, kui asusin tööle Tallinna Autode Remondi Katsetehasesse, tuli kange tahtmine vormelil oma võimeid proovida. 1976. aastal sain masina ning sügisel läksin esimest korda starti. Autosport pakub rahuldust eelkõige eneseleidmisel, oma võimete hindamisel. Samuti pean tähtsaks eesmärgi saavutamise nimel järjekindluse arendamist."

"Tallepti" autosportlaste saavutused on teada: Toomas Napa tuli sellel aastal NSV Liidu meistriks, Toivo Asmer sai hõbeda ja Mart Kongo tänu viimase etapi võidule kuuenda koha. Suvel on klubi vormelimeestest pea prii, vaid harvadel hetkedel, mil võistluskarussell oma tuure maha võtab, võib neid varavalgest hilisõhtuni hõbedase halli kaare all kohata. Siis on ikka nii nagu tudengil enne eksamit: kahekümne neljast tunnist on ööpäeva jaoks vähe ja midagi jääb ikkagi tegemata. See-eest tehakse talvel. Tehakse nii nagu põhitöö võimaldab ja tehnika nõuab.

Ringrajameeste kõrval on "Talleptis" ka krossiratastel kõvad kihutajad. Sel aastal tuldi klubide karikavõistlustel teiseks, samuti nagu vabariigi EPT süsteemi talikrossilgi. Suvel polnud seevastu "Talleptile" vastast. Raul Sinimaa, Lembit Roop, Juhan Laansoo ja Lembit Päär on ka vabariigi meistrivõistlustelt eri karva medaleid võitnud.

Töö ja tippsport. Kas aeg kaob vaid neisse või on mahti muukski?

Raul Sinimaa: "Loomulikult on. Mängin hea meelega lauatennist ja tahan võimalikult rohkem olla pere seltsis. Seal on kõigest kõige parem. Kodu ja lapsed on need, mis meid oma isade maa külge seovad."

Lembit Roop: "Vabal ajal meeldib looduses olla. Ka isa-ema kodus käime naise ja tütrega tihti. Mul on heameel tõdeda, et abikaasa Linda endise tippsportlasena mõistab hästi minu osa spordis. See annab jõudu ka kõige lootusetumates olukordades."

"Tallepti" tööd ja tegemised on üheks osaks Tallinna EPT ALMAVÜ algorganisatsiooni ettevõtmistes. Lisaks klubi ülema kohustele on Tõnu Teesalu juba mitmendat aastat valitud ka asutuse ALMAVÜ esimeheks. Tõsisest tööst annab tunnistust teine koht rajoonis (eespool vaid hiigelmajand Kirovi-nim. Näidiskalurikolhoos). Niimoodi kasvabki tippmeeste kõrvale suur hulk entusiaste ja patrioote, kellele ei lähe korda mitte linnuke ürituste registreerimise kaustas, vaid konkreetne tegu, konkreetne tulemus.

NLKP Keskkomitee otsus "Abinõudest klubiliste asutuste ja spordirajatiste paremaks kasutamiseks" kõneleb selges keeles, mida on vaja edaspidi teha sporditegevuse hoogustamiseks ja laiendamiseks. "Tallept" on heaks eeskujuks sellest, milline peab olema asutuse spordiklubi ja sellest, kuidas edendada tehnikasporti tipptasemel.