"Mida toob tänavune võidusõiduhooaeg?"

- Priit Pallo, Spordileht, 22. aprill 1988, nr. 47

Autovõidusõitjatel on algamas uus hooaeg. Meie ringrajasõitjate eliit on teel Tbilisi, kus 23.-24. aprillil on NSV Liidu meistrivõistluste I etapi stardid. Samal ajal peetakse Riias Bikernieki rajal hooaja avavõistlused. Enne uue hooaja algust mõned mõtted möödunust, meie sõitjate plaanidest ja võimalustest sel aastal ja autospordi olukorrast üldisemalt.

Oleme lugejaile võlgu ringrajasõidu 1987. aasta edetabeli. Tabelit peab ringrajakomitee esimees Mait Luha, kes punktitabeli ja võistluste tähtsuskoefitsientide alusel liidab sportlase 5 paremat tulemust hooajal.

Vormel-"Eastern" (sulgudes 1986.a. koht):

  1. (1.) Toomas Napa ("Tallept") 573 p.
  2. (2.) Toivo Asmer ("Tallept") 450 p.
  3. (3.) Urmas Põld (Tallinna ARK) 386 p.
  4. (4.) Mart Kongo ("Vasar") 316 p.
  5. (5.) Raivo Hääl ("Tallinn-SAB") 248 p.
  6. (9.) Väino Pentus (EVTSK) 197 p.
  7. (13.) Boris Eylandt (EVTSK) 191 p.
  8. (16.) Mati Kivi ("Noarootsi") 131 p.
  9. (8.) Toomas Karotam (EKE VV) 114 p.
  10. (6.) Mait Luha ("Tallinn-SAB") 98 p.
  11. I. Kuul
  12. T. Kaljuste
  13. G. Peets
  14. M. Kask
  15. I. Kranberg
  16. A. Ind
  17. H. Karikosk
  18. H. Langerpaur
  19. O. Vanaselja
  20. E.Tiisler

Vormel-3:

  1. (2.) Toomas Napa ("Tallept") 388 p.
  2. (4.) Vladimir Krivodub (a/b "Turist") 305 p.
  3. (1.) Avo Soots (Tallinna ARK) 294 p.
  4. (3.) Urmas Haamer (Kose EPT) 244 p.
  5. (9.) Lembit Tammsaar (EVTSK) 215 p.
  6. (6.) Leo Jazel ("Start") 185 p.
  7. (12.) Raul Sarap (Tallinna ARK) 149 p.
  8. I. Pardane
  9. M. Savolainen
  10. V. Vinni
  11. T. Kaljumäe
  12. H. Tiisler
  13. R. Hääl
  14. M. Luha
  15. H. Karikosk
  16. T. Karotam

A 2/1 10. klass ("Volga"):

  1. (1.) Jüri Paenurm ("Tempo") 316 p.
  2. (3.) Peeter Noode ("Tempo") 268 p.
  3. (2.) Peeter Allas ("Tempo") 121 p.
  4. (5.) Andres Mäeots ("Tempo") 114 p.
  5. (4.) Harry Anderson (Pärnu ATP) 86 p.

A 2/1 7. klassi "Ladadel" juhtis edetabelit Tõnu Soomer ("Sõprus") ja A-1300 "Ladadel" Andres Keevallik Heldur Kuusingu ees (mõlemad EVTSKst).

"Easternil" me Napat koduradadel esinemas ei näinud. Tulemustesari "Sõpruse" karikasarjas (Poolas 2., Saksa DVs 2., Ungaris 2., Bulgaarias 2.) tõi talle sotsialismimaade karikavõidu. Toomas Napa on NSV Liidu kõigi aegade edukaim autosportlane. Kahju, et Toomas (aga ka teised) pole saanud mõõtu võtta tõelisel rahvusvahelisel areenil. Rallisõitjad on soodsamas olukorras, nende osavõtud MM ja EM sõitudest on olnud heaks kooliks ja ka stiimuliks. Meie vormeli šassii on ilmselt arvestataval tehnilisel tasemel, mureks on ja jääb võistlusvõimelise mootori puudumine. Otsesidemed teiste maade vastavate ringkondadega praktiliselt puuduvad.

Julgen väita, et meie esisõitjad Napa ja Asmer võiksid edukalt osaleda Euroopa väikevormelite sarjades. Edasi ei julge esialgu mõeldagi, vormel-1 klassi oleme suhtunud kui millessegi müstilisse... Aga meenutagem 3. aprillil alanud tänavust Grand Prix' sarja. Tänu eesmärgikindlale treeningule ja mitmekülgsetele võistluskogemustele väikevormelitel esinevad MM meeskondades sakslane Bernd Schneider, brasiillane Mauricio Gugelmin, itaallased Nicola Larini ja Gabriele Targnini, argentiinlane Oscar Larrauri. Et keegi saaks ka meid seal esindada, oleks vaja eelkõige otsesuhteid suure võidusõidumaailmaga.

Ent laskugem reaalilma tagasi. Toomas Napa "Sõpruse" karikavõit ei tulnud kergelt. Koondisekaaslaste arvates on tema põhikonkurendiks moskvalane Viktor Kozankov, kelle juhtida meie maa hetkel kiireim "Eastern". Seda võis tõdeda ka Kiievis ja Riias NSV Liidu meistrivõistluste sõite kronometreerides. Vaid vihmast libedal rajal suutis Asmer Kozankovi edestada. Kuigi Asmeri 3., Põllu 4., Kongo 6. ja Hääle 10. koht Liidu meistrivõistluste koondtabelis on tublid saavutused, lootsime siiski enamat. Sagenesid tehnilised viperused. Asmer ja Põld esimesel etapil ei startinudki. Kiievis väga kiirelt sõitnud Asmer (jälle!) ja Kongo katkestasid, meistrivõistluste finaalsõidus Riias lagunesid Põllu, Kongo ja Hääle vormelid. Tehnikasport...

Küllap jääb ka algaval hooajal Toivo Asmer "Easternide" esisõitjaks. Ta on suurepärane piloot ja koos mehaanik Tarmo Neuhausiga eeskujulikult ettevalmistatud võistlusauto on alati konkurentsivõimeline.

Põld ja Kongo on küllalt vastuoluline paar edetabeli 3. ja 4. kohal. Urmas Põld on nüüd Liidu koondislane. Tema möödunud aasta toredad sõidud "Sõpruse" karikasarjas (Ungaris 6. ja Bulgaarias 7.) viisid ta edetabelis juba kolmandat hooaega järjest koha võrra Mart Kongost ettepoole. Kuid kodustel radadel on Mart pidevalt kiirem. Mardi terav sõidustiil teeb temast võimaliku konkurendi ka Kozankovile ja Asmerile. Urmaselt ootaks stabiilseid, senistest sekundi võrra kiiremaid ringiaegu.

Raivo Hääle etapikohad esikuue piirimail võimaldasid ka temal sekkuda NSV Liidu meistrivõistluste medaliheitlusse, ent finaalsõit ebaõnnestus. Käesoleval hooajal on ta otsustanud istuda vormel-3 rooli.

Väino Pentus ja Boris Eylandt on teine paar edetabelis. Kord üks, kord teine kiirem, lõpetavad nad tabeli tipposa. Mõlemad on võimelised sõitma välja kohta Liidu meistrivõistluste esikümne keskel.

Nimetatuile järgneb rida suhteliselt võrdseid sportlasi. Vahest teenimatult madalal kohal on Aare Ind. Ta on andekas roolimees, seda tõestab kasvõi Eesti meistritiitel lumerajalt. Loodetavasti lubab tema äsja saadud uus vormel juba hooaja algul võimetekohaseid tulemusi saada. Üha tublimalt hakkas sõitma Haapsalu rajooni Lenini nim kolhoosi sportlane Mati Kivi.

"Easternide"-jutu kõige parem osa on veel ees. Üle mitme-mitme aasta on vormeli rooli istumas eriti perspektiivikaid sõitjaid: Ott Vanaselja, Jüri Raudsik ja Jüri Preobraženski. Ott Vanaselja tulek kardilt vormelile on loogiline arengusamm. Ka Raudsik ja Preobraženski ei vaja tutvustamist, mootorrattasadulast on ennegi edukalt autorooli istutud, nii meil kui mujal (näiteks Surtees, Heilwood, Beltoire, Ceccotto, meilt Asmer, Paenurm).

Vormel-3-l tõi Napa mullu Eestisse ainsa NSV Liidu meistri kulla. Eesti sportlaste tase selles masinaklassis on aga kõrge. Soots, Krivodub, Haamer ja Tammsaar kuuluvad Nõukogudemaa eliiti. Tulemuste ebaühtlus oli tingitud mootorite vähesest vastupidavusest. Algaval hooajal peaks pilt ühtlustuma, sest nüüd vormel "Mondial" nime kandvas masinaklassis on mootorite maht piiratud 1600 cm³ga. Kaardipaki võib segi paisata seni veel ettepanekuna kuuldud plaan hakata 1989. aastast sotsialismimaade karikasõite vormel-"Easternide" asemel "Mondialidel" korraldama.

Sedaanidel jätkas Jüri Paenurm meie "Volga"-meeste traditsioone, teenides NSV Liidu meistrivõistlustelt pronksmedali. Paenurm koos treener-mehaaniku Viljar Kõverikuga on autospordist loobunud. Nende mantlipärijaks Tallinna Taksopargi (s. o. Eesti NSV) võistkonnas peab saama Peeter Noode.

Lada A-1300 klassis sõitis väljapaistvalt Andres Keevallik. Meistrivõistluste etappidel edestas ta mitmeid maa koondislasi ja tuli kokkuvõttes kuuendaks. Alanud hooajal tohib kasutada vaid kodumaiseid rehve. Nii ühtlustub selle masinaklassi tase veelgi ja Keevalliku ning Heldur Kuusingu edulootused kasvavad.

Uue võistlusaasta alguses on kohane teada anda tulevaste võistluste ajakava:

  • 22.-24. aprill hooaja avavõistlus (Riia);
  • 23.-24. aprill NSVL mv I etapp (Tbilisi);
  • 14.-15. mai "Tallinn-SAB-88" (Riia);
  • 4.-5. juuni NSVL mv II etapp (Kiiev);
  • 18.-19. juuni NSVL mv III etapp (Riia);
  • 9.-10. juuli "Sõpruse" karikasõit (Riia);
  • 23.-24. juuli Baltimaade mv (Riia);
  • 30.-31. juuli Leedu NSV lahtised mv (Kaunas);
  • 13.-14. august Merevaigust "Volga" (Riia);
  • 27.-28. august NSVL mv sedaanidele (Riia);
  • 10.-11. september ATMM auhinnavõistlus "Trud-88" (Riia);
  • 24.-25. september Leedu AF auhinnasõit (Kaunas).

Kõige põnevamad tõotavad tulla eelkõige NSV Liidu meistrivõistluste etapid ning "Sõpruse" karikasõit, aga ka 14.-15. mail Tallinna Spetsialiseeritud Autobaasi IV üleliiduline auhinnavõistlus kogu Liidu paremiku kaasalöömisel. Võistlustele viib ka 14.-15. maiks organiseeritud turismirong.

NSV Liidu meistrivõistlused vormelitele ja A-1300 sedaanidele peetakse niisiis kolmeetapilisena. Lõppjärjestuse saamiseks liidetakse kahe parema sõidu punktid. Kui vormel-"Mondiale" lubati meie vabariigist Tbilisi avaetapile seitse, siis "Easterne" läbi häda vaid 4. Nõukogude Liidu autospordijuhid arvavad millegipärast, et meistrivõistlustele peavad pääsema kõigi liiduvabariikide sportlased. Seega tunnistatakse tähtsaks justkui "massilisus" ja "võrdsus", liiduvabariikide võistkondade tase on vähetähtis. Nõukogude Liidu tähtsaimatele autospordivõistlustele tuleks kutsuda sportlasi eelkõige nende sõidumeisterlikkuse alusel. Stardikohti rajal on vaid 25, aga juba mõne stardijärgse minuti pärast hakkavad liidrid mahajäänutest ringi võrra ette sõitma. Väheste kogemustega Gruusia, Armeenia, Usbekistani, Aserbaidžaani sportlased on rajal täiendavaks ohuallikaks. Autosport on ju niigi ohufaktoriga seotud, kuid NSV Liidu ALMAVÜ Keskkomitee ja Autospordiföderatsioon pole astunud ühtegi sammu, et Kiievi ja Tbilisi ringrajad vastaks ohutusnõuetele. Rajad on amortiseerunud, ebatasase kattega, puuduvad ohutud väljasõidualad, põrkpiirded on lagunemas. Kiirabi- ja tuletõrjeteenistus võistluste ajal on väga sümboolne, kohtunikke rajal pole. Võistlejate majutamist, toitlustamist, tehnilist teenindamist ei organiseerita. Sportlaste, treenerite, esindajate protestid jäävad tähele panemata. Ja nõnda juba aastaid. NSV Liidu meistrivõistluste orgkomitee esindaja vastab pretensioonidele lühidalt: "Kui ei meeldi, ärge sõitke."

Kiievi ja Tbilisiga võrreldes on Riias võistlemine suur rõõm. Kuigi ka siin on raskusi (toitlustamine ja majutamine on ka Läti NSV pealinnas keeruline), võib Bikernieki auto-motokompleksi pidada üheks sotsialismimaade parimaks.

Radade jutu kokkuvõtteks võib spordisõpru õnnitleda Tallinna rahvasaadikute otsuse puhul ehitada Iru-Muuga ringrada.

Murelapseks on tõusnud Tallinna Autode Remondi Katsetehases valmivad vormelautod. Spordiringkondi hämmastab tehase juhtkonna huvipuudus. Takerdunud on uute vormelitüüpide konstrueerimine ja koostamine. Tundes TARK-i Hobujaama tänava tsehhi töötajate vastutulelikkust ja kuldseid käsi, loodame tehase juhtkonna mõistvamat suhtumist vormelite ehitusse.

Kogu autospordi koht ja selle juhtimine NSV Liidus ning Eestis on omaette teema. Küsimusteringi pikemalt sukeldumata toon vaid mõne näite tehnikasporti valitseva ALMAVÜ administreeriv-bürokraatlikust suhtumisest. Juba 1986. aasta lõpul täitsid Mart Kongo ja Jüri Paenurm NSV Liidu meistersportlase normatiivid. Tänini pole neile seda spordijärku omistatud. Meilt korduvalt saadetud rohked paberid-ankeedid-iseloomustused olevat jäänud vedelema Moskvasse ALMAVÜ Spordikomitee kabinettidesse. Järelpärimistele pole vastatud.

Vastvalitud uuel Eesti NSV Autospordiföderatsioonil eesotsas presiidiumiga, on lahendada lai probleemidering - ringrada, isemajandamine, välissuhted, alluvus ALMAVÜle (või Spordikomiteele?), tehnikaspordi perioodiline väljasuremine, reklaam, võistlusmasinad.

Ringrajasõitjad aga pürgivad 106-le NSV Liidu ja sotsialismimaade radadel võidetud medalile ka 1988. aastal.